♥FoLLow My BloG♥

PENGENALAN VIRUS KOMPUTER


                    Virus Komputer

Virus komputer ialah sejenis program parasit yang tertanam di dalam salah sebuah perisian atau program bertujuan merosakkan sistem operasi dan menyebabkan komputer tidak boleh berfungsi dengan baik.  Apabila kita menjalankan perisian atau cuba mencapai cakera yang dijangkiti virus,  maka virus tersebut akan diaktifkan.  Virus yang telah diaktifkan boleh melakukan pelbagai perkara termasuklah menyalin diri mereka ke dalam program lain,  memaparkan maklumat tertentu di monitor,  memusnahkan fail maklumat atau memadam keseluruhan cakera keras (hard disk).  Virus komputer juga boleh diprogramkan untuk bertindak pada masa-masa atau hari tertentu yang telah ditetapkan.  Contoh virus ialah Brontok, Worm, Trojan.


                  Mengapakah Virus Komputer Dicipta

Virus-virus telah dicipta sebagai projek penyelidikan, usikan, dan laku musnah, serta juga untuk menyerang produk syarikat-syarikat tertentu, menyebarkan pesanan politik, dan memperoleh keuntungan dari pencurian identiti. Ada juga virus dicipta untuk tujuan baik Ada sesetengah virus dicipta bertujuan untuk melaksanakan misi yang baik. Ia menyebarkan penambahbaikan kepada aturcara-aturcara yang dijangkitinya, atau menghapuskan virus-virus yang lain. Walaupun demikian, virus-virus sebegini adalah agak jarang. Ia masih menelan sumber sistem, dan mungkin akan menjejaskan sistem yang dijangkitinya tanpa sengaja serta juga kadangkala dijangkiti oleh virus yang lain dan bertindak pula sebagai vector ( pemandu ) untuk virus jahat. Tanpa disengajakan, aturcara-aturcara "virus baik" yang tidak ditulis dengan teliti juga boleh menjadi virus yang mendatangkan keburukan pada dirinya (umpamanya, 'virus baik' yang sebegini boleh tersalah mengenal pasti fail sasaran dan dengan itu, tersalah menghapuskan fail sistem). Tambahan pula, ia biasanya bertindak tanpa meminta sebarang kebenaran daripada pemilik komputer.


                Cara Penyebaran Virus Dilakukan

ü Melalui media storan seperti disket,  cakera keras,  pen drive,  external hard disk yang sebelumnya sudah dijangkiti virus.  Jangkitan akan terjadi ketika membaca fail,  menyalin fail bahkan cuma melihat daftar isinya sahaja.

ü Melalui e-mel iaitu ketika menerima e-mel yang ada lampiran (attachment).  Biasanya e-mel yang mengandungi virus ada lampiran fail seperti *.zip,  *.com,  *.exe,  *.vbs,  *.rtf,  *.dll,  *. scr dan *.pif.

ü  Mengunjungi atau memuat turun dari alamat tertentu misalnya laman Hacker,  laman porno atau pun laman lain yang tidak jelas pengendaliannya.


Apakah Cecacing (Worm)

Cecacing komputer juga mempunyai persamaan dengan virus komputer tetapi ia tidak memerlukan pembawa (seperti e-mel atau disket) untuk menjangkiti komputer lain.  Program perisian yang sangat kecil ini kebiasaannya akan mampu menyalinkan dirinya sendiri dan berjangkit dari komputer kepada komputer dalam satu rangkaian komputer (seperti rangkaian komputer di sekolah atau pejabat).  Selepas sesebuah komputer dalam rangkaian dijangkiti, cecacing akan melakukan aktiviti pengimbasan (scan) kepada komputer-komputer lain dalam rangkaian untuk mencari kelemahan agar ia boleh menjangkiti lagi komputer seterusnya.  Ia mampu melakukan beratus atau beribu imbasan dalam seminit. Jika terlalu banyak imbasan boleh menyebabkan sesuatu rangkaian menjadi perlahan seperti pengguna sukar mengakses e-mel, membuka laman web dan sebagainya.


Apakah Kuda Trojan (Trojan Horse)

Trojan juga termasuk dalam kategori program komputer yang merosakkan. Ia merupakan program yang sering mengelirukan pengguna dengan mendakwa boleh melakukan sesuatu (seperti membaiki kelemahan program komputer) tetapi akan melakukan sebaliknya.  Program Trojan yang dikenali sebagai Trojan Horses itu kadang kala akan memadamkan seluruh cakera keras komputer anda jika ia telah dipasang.
Bagaimanapun,  program ini tidak boleh menyalinkan dirinya sendiri untuk berjangkit kepada komputer.  Trojan jenis Back Door pula akan berada dalam komputer anda dan ‘membuka pintu’ kepada virus atau pengguna komputer di luar mengakses sistem komputer anda.


Kesan Serangan Virus Komputer

ü Kerosakan pada perisian komputer,  fail maklumat dan juga perkakasan komputer.

ü Gangguan rangkaian komputer samada capaian ke Intranet dan Internet menjadi perlahan.

ü Pengguna komputer dan Internet akan mengalami gangguan kerja dan emosi (stress).


Simptom-Simptom PC Diserang Virus


ü Sistem operasi Windows tidak boleh dijalankan.  Fail-fail penting yang digunakan untuk menjalankan sistem hilang secara tiba-tiba.  Windows tiba-tiba sahaja reboot dan proses reboot berlaku berulangkali.

ü Keupayaan atau prestasi PC menjadi perlahan.  Kadangkala PC menjadi hang dan juga keluar mesej ‘Out-of-memory’ walaupun PC mengandungi ruang ingatan yang mencukupi.

ü Kotak dialog terpapar pada skrin secara tiba-tiba menyatakan program tertentu tidak dapat dijalankan.

ü Muncul secara tiba-tiba program-program yang tidak pernah dipasang (install).

ü Menerima e-mel yang mengandungi lampiran yang pelik.

ü Ruang cakera keras (hard disk) berkurang dengan cepat.

ü Fail-fail tiba-tiba hilang.

ü Fail-fail digantikan dengan kandungan aneh.

ü Semakan menggunakan perisian antivirus menyatakan terdapat virus dalam komputer.

ü Perisian antivirus hilang secara tiba-tiba dan tidak boleh dipasang (install) semula.


Cara Menghindari Virus Komputer

ü Gunakan Persisian Asli.  Hargai dan hormati Hakcipta.  Hindari menggunakan perisian tiruan dalam apa juga keadaan sekalipun.  Awas!  Windows Update tidak boleh dijalankan pada Windows cetak rompak.

ü Pastikan Sistem Operasi Sentiasa Dikemaskini.  Perisian sistem pengoperasian Windows hendaklah sentiasa dikemaskini (jalankan Windows Update)  bagi memastikan sistem sentiasa selamat dari serangan virus dan penggodam.  Tukarkan kata laluan (password) kepada yang lebih sukar untuk dijejaki umum.  Jangan e-melkan kata laluan kepada sesiapapun.

ü Gunakan Perisian Virus Terkini Dan Dikemaskini.  Pasang perisian antivirus untuk melindungi komputer anda dan pastikan fail tandatangan (signature) yang terkini telah dimasukkan.  Anda perlu kemaskini tandatangan virus sekurang-kurangnya sekali dalam setiap hari bekerja.

ü Imbas Virus Secara Harian.  Jadualkan untuk mengimbas komputer setiap hari bagi mengesan virus.  Jadual imbasan boleh dilakukan pada waktu rehat,  seperti waktu tengah hari.

ü Periksa Lampiran E-Mel.  Waspada terhadap virus yang datang sebagai lampiran e-mel dari punca yang tidak dapat dikenalpasti.  Jangan buka sebarang lampiran sehingga benar-benar pasti apa isi kandungannya.

ü Periksa Fail Yang Dimuat Turun.  Periksa cakera liut dan fail yang dimuat turun dari internet terutama dari punca yang tidak diketahui menggunakan perisian antivirus sebelum menggunakannya.

ü Hentikan Semua Aktiviti Komputer Yang Telah Dijangkiti.  Jika komputer telah dijangkiti oleh virus komputer,  semua aktiviti menggunakan komputer tersebut mesti dihentikan dan lakukan proses penghapusan virus.  Meneruskan penggunaannya akan membantu virus merebak dengan lebih giat.

ü Kerap Membuat Salinan (Backup).  Selalulah membuat salinan aturcara dan data.  Membaikpulih menggunakan salinan adalah langkah yang paling selamat bagi mendapatkan kembali fail selepas diserang virus.

ü Pasang Personal Firewall.  Sebagai perlindungan tambahan,  anda boleh memasang perisian firewall peribadi.  Tetapkan ke tahap keselamatan paling tinggi untuk pelayar web.  Penggunaan perisian ini memerlukan kefahaman yang sewajarnya terhadap transaksi yang berlaku dalam komputer anda.

ü Buang Fail Dan Perisian Yang Tidak Bermanfaat.  Buang fail-fail dan perisian yang tidak diperlukan dalam tugasan harian.

Cara Mengesan Dan Menghapuskan Virus Komputer

ü Install perisian antivirus seperti Symantec / Avira / AVG
ü Kemaskini fail tandatangan virus (virus signature).
ü Imbas (scan) dan bersihkan (clean) sekiranya virus dijumpai.
ü Rujuk laman web antivirus sekiranya virus tidak dapat dibersihkan oleh perisian antivirus.

Teng read my entry.Plz like n Give Comments

No comments:

Post a Comment

^_^ Assalamualaikum,sila tinggalkan komen anda.
Kalau suka tekan LIKE jer ♥♥

^_^ TERIMA KASIH lepak sini..nanti dtg lagi yer**