♥FoLLow My BloG♥

PENGENALAN KEPADA KOMPUTER

                  
Komputer adalah sebuah alat elektronik atau mesin automatik yang digunakan untuk memproses data.  Komputer boleh melakukan kerja-kerja untuk membantu manusia menyelesaikan masalah dalam memproses data seperti :-

-Menerima arahan (input) dan memasukkan data dari pengguna.
-komponen-komponen komputer dibahagikan kepada dua asas iaitu perkakasan (hardware) dan perisian (software).
 
 
Perkakasan (hardware)
 
Bahagian yang dapat dilihat dengan mata kasar.  Ia merupakan gabungan litar (circuit) dan chip silikon,  peranti-peranti seperti cekera keras dan cekera liut yang menyimpan data, memori yang menyimpan maklumat untuk diproses oleh pemproses utama. Perkakasan komputer terdiri dari papan kekunci, tetikus, monitor,  papan induk,  RAM, kad video,  kad bunyi,  kad rangkaian (Network Card).


 
 
Perisian (software)
 
Merupakan arahan-arahan yang digunakan oleh komputer untuk memproses maklumat. Perisian mempunyai beberapa jenis seperti perisian sistem operasi, perisian sistem aplikasi. Contoh perisian operasi untuk komputer peribadi (PC) adalah seperti program Win95, Win98, WinNT, WinMe, Win2000, WinXP, Win7,Win Vista.  Salah satu program sistem operasi percuma yang diiktiraf ialah program Linux.  Contoh perisian sistem aplikasi pula adalah seperti Microsoft Office,  Adobe Page Maker,  Adobe Photoshop dan sebagainya.

      ·     Melaksanakan arahan (memproses) input atau data yang diterima berbentuk pengiraan,  logik memanipulasi data secara automatik dan sebagainya.
      ·     Menyimpan data atau program dalam ingatan sekunder.
      ·     Menghasilkan laporan atau sebarang keputusan dari kerja-kerja pemprosesan.
      ·     Laporan boleh disimpan dan boleh dipanggil semula pada bila-bila masa.


Teng read my entry.Plz like n Give Comments

No comments:

Post a Comment

^_^ Assalamualaikum,sila tinggalkan komen anda.
Kalau suka tekan LIKE jer ♥♥

^_^ TERIMA KASIH lepak sini..nanti dtg lagi yer**