♥FoLLow My BloG♥

KESELAMATAN KOMPUTER


Apakah Itu Keselamatan Komputer ?

Amalan melindungi sistem komputer dari kegagalan, ancaman, risiko dan kelemahan dari pelbagai sudut seperti kesalahan manusia atau operasi,  serangan dan bencana alam yang boleh menyebabkan maklumat menjadi terdedah atau maklumat dipinda secara tidak sah,  kemusnahan atau denial-of-service.


Apakah Keselamatan Sistem Komputer ?

Ini adalah merupakan langkah-langkah perlindungan keselamatan yang berasaskan teknologi termasuk prosedur pengurusan yang dibentuk untuk melindungi aset ICT.Apakah Keterdedahan Maklumat

Maklumat yang dilindungi atau dikawal edarannya didedahkan secara tidak sah atau hilang kawalan terhadap maklumat sensitif.


Apakah Itu Penggodam (Hacker) ?

Seseorang yang cuba memecah masuk ke dalam sistem komputer (sama ada berjaya atau gagal) yang ia tidak diberi kuasa untuk mengakses sistem tersebut.


Apakah Insiden Keselamatan ICT ?

Ini bermaksud musibah yang berlaku ke atas sistem ICT atau ancaman kemungkinan berlaku kejadian tersebut.  Ia juga boleh merupakan sesuatu perbuatan yang melanggar dasar keselamatan ICT sama ada yang ditetapkan secara tersurat atau tersirat.


Apakah Itu Audit Keselamatan ICT ?

Merupakan pemeriksaan ke atas prosedur serta langkah keselamatan ICT untuk menilai kepatuhan dan kesempurnaan terhadap dasar keselamatan ICT.


Apakah Itu Kawalan Keselamatan ICT

Merupakan teknik dan kaedah bagi memastikan hanya pengguna yang sah dan telah diberi kuasa dapat mengakses sistem maklumat dan aset ICT.


Teng read my entry.Plz like n Give Comments

No comments:

Post a Comment

^_^ Assalamualaikum,sila tinggalkan komen anda.
Kalau suka tekan LIKE jer ♥♥

^_^ TERIMA KASIH lepak sini..nanti dtg lagi yer**